Satisfacerea plăcerilor culinare a devenit pentru mulţi dintre români o activitate de weekend.Mâncăm ce apucăm în timpul săptămânii, iar în weekend nu refuzăm nicio ispită gustoasă. Excesele culinare la sfârşitul săptămânii sunt obişnuite în cazul persoanelor ocupate. Mesele pe fugă din timpul săptămânii s-au transformat dintr-o modă într-o obişnuinţă. Un lucru la fel de comun este însă şi îmbuibarea de sâmbătă şi de duminică, cel mai adesea singurele zile în care familia se adună în jurul mesei.
Ritmul agitat de la serviciu ne împiedică să avem un meniu echilibrat, spun nutriţioniştii, iar relaxarea unei zile libere după o săptămână de muncă ne face să ne dorim să mâncăm tot ce ne pofteşte inima. Chiar dacă acest lucru este sinonim cu kilogramele în plus. Nimeni nu poate rezista sărmăluţelor sau ciorbelor făcute ca la mama acasă. Aşa ne transformăm, fără să ne dăm seama, în „îmbuibaţi de weekend“.
Dor de mâncarea de acasă
„Vii weekendul ăsta acasă? Ce vrei să-ţi facă mama de mâncare?“. Aşa se încheie orice conversaţie pe care Cristi Ilie, un tânăr de 19 ani, o are în fiecare zi de joi cu mama lui. Cristi este din Ploieşti, dar stă în Bucureşti. N-are de ales, pentru că este student la o facultate cu profil economic din Capitală. Nici în privinţa mâncării pe care o consumă în timpul săptămânii nu are prea multe opţiuni. Pachetul de acasă îi ajunge cam două zile, iar apoi mănâncă ce apucă. Un meniu de fast-food, ceva „uscături“ şi foarte rar o ciorbă la cantină.
Aşa că discuţia telefonică de joi cu mama lui „se lasă“ invariabil cu o listă de bucate săţioase. „O ciorbă de perişoare acră. Dar acră să fie, aşa cum îmi place mie. Să mă mai gândesc... salată de boeuf şi tochitură cu mămăliguţă“, aceasta a fost „comanda“ tânărului pentru weekendul care vine, dată celui mai iscusit bucătar din viaţa lui - mama, Rodica