Patronatele doresc implementarea unor soluţii anticriză de finanţare a firmelor mici şi mijlocii urmându-se modelul politicilor derulate de Italia. Directorul Institutului Italian de Comerţ Exterior, Mario Iaccarino, a explicat pentru evz.ro cum a reuşit guvernul de la Roma să favorizeze o reechilibrare a activităţilor economice şi să stimuleze creşterea cererii şi a consumului.
Una dintre măsurile solicitate de patronatele române şi aplicată în Italia este plata TVA – ului la momentul primirii banilor şi nu cum era anterior, la momentul emiterii facturii.
O altă măsură este degrevarea firmelor de povara creditelor.
“Cesiunea creditelor către administraţia publică este o măsură care permite societăţii respective să elimine creditele din bugetul propriu, transferând astfel riscurile referitoare la timpii de rambursare”, spune Mario Iaccarino.
Bonus de 1.000 de euro
De asemenea, măsurile de protecţie socială vor feri famiilie de riscul creşterii dobânzilor la credite, precum şi al majorării facturilor la utilităţi.
“Printre măsurile de susţinere a familiilor se numără limitarea valorii creditelor dobânda variabilă la maxim 4%, iar în cazul creditelor deja stipulate, statul va prelua partea excedentară. Alte măsuri importante sunt blocarea sau reducerea tarifelor la utilităţile gospodăreşti, cu excepţia apei, până la 31 decembrie 2009, creşterea alocaţiilor familiale şi acordarea unui bonus familiilor, salariaţilor şi pensionarilor cu venit maxim cuprins între 15.000 şi 22.000 de euro. Bonusul este cuprins între 200 şi 1.000 de euro pe familie, bugetul total fiind de 2,4 miliarde de euro”, a explicat pentru evz.ro Mario Iaccarino.
Tinerii, promovaţi
În plus, tinerii antreprenori sunt susţinuţi prin programe speciale. Astfel, a fost înfiinţat Fondul de susţinere pentru