După cum se cunoaşte, în fiecare an în lunile septembrie (emisfera sudică) şi februarie (emisfera nordică), OMS lansează formula vaccinului gripal sezonier trivalent (o tulpină de virus B şi două de tip A – subtipurile H1N1 şi H3N2), după o analiză a virusurilor circulante şi cu aplicare în sezonul următor. (...)
În contextul apariţiei şi răspândirii virusului A/H1N1 2009 din aprilie a.c. şi mai ales a monitorizării virusurilor gripale în întrega lume, cu referire în special la emisfera sudică (sezon epidemic – mai–septembrie), experţii OMS au stabilit următoarea formulă a vaccinului gripal pentru emisfera sudică pentru anul 2010: Se remarcă faptul că, faţă de formula pentru sezonul 2009/2010, au fost schimbate două virusuri (A/H1N1 şi A/H3N2) şi că virusul nou A/H1N1 2009 a fost introdus în vaccinul sezonier.
În perioada imediat următoare va începe producţia vaccinului sezonier pentru emisfera sudică, iar asimilarea virusului pandemic ca virus sezonier va facilita procedurile de licenţiere şi va rezolva disputa referitoare la asocierea vaccinului pandemic cu cel sezonier. Mai trebuie menţionat şi faptul că cele două formulare (pentru emisfera sudică şi nordică) sunt de regulă identice.
Recomandări provizorii actualizate pentru medicii obstetricieni privind utilizarea medicamentelor antivirale în tratamentul şi prevenirea gripei în sezonul 2009–2010*
– Un virus H1N1 similar cu A/California/7/2009 – Un virus H3N2 similar cu A/Perth/16/2009 – Un virus B similar cu B/Brisbane/60/2008 Femeile gravide prezintă riscul cel mai mare pentru complicaţii severe şi decese cauzate de gripă, incluzând atât virusul gripal H1N1 2009, cât şi virusurile gripale sezoniere. Tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza) este recomandat femeilor gravide cu gripă suspectată sau confirmată şi poate fi luat în decursul oricărui t