Nivelul scăzut de apă şi temperatura ridicată au condus la fermentarea materiei organice din lacul Mogoşa. Specialiştii monitorizează fenomenul.
Administratorul Complexului Mogoşa, Petru Cardoş, a sesizat Comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu despre posibilitatea poluării lacului Mogoşa. Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus deplasarea la faţa locului a unei echipe de specialişti de la Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.
Aceştia au constatat pe suprafaţa lacului şi în număr mai mare spre maluri existenţa unor pete negre, de dimensiuni diferite de la 5 la 30 de centimetri diametru, care s-au dovedit a fi resturi de materie organică intrată în fermentare. Procesul chimic de fermentare produce gaze care ridică de pe fundul lacului materia organică, alcătuită din sedimente şi vegetale, crengi şi frunze.
Specialiştii din cadrul SGA Maramureş au precizat că, datorită condiţiilor hidro-meteorologice din această perioadă, nivelul scăzut al apei proaspete în lac şi temperaturilor ridicate, materia organică acumulată în timp pe fundul lacului fermentează. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă în lacul Mogoşa.
Fenomenul are cauze strict naturale, iar specialiştii au procedat la prelevarea de probe de apă din lac, care vor fi analizate în laboratorul SGA Maramureş.
Situaţia semnalată este monitorizată în continuare de către SGA Maramureş, care va comunica rezultatele analizelor şi evoluţia fenomenului.