„Adevărul de Seară” Arad continuă campania prin care-i îndeamnă pe tineri să facă sport. Medicii îi avertizează pe părinţii care nu-şi îndrumă copiii spre sport că riscă să aibă urmaşi bolnavi.
Trecut în planuri secundare din varii motive, sportul îşi recaută terenul pierdut în rândurile tinerilor. Medicii de specialitate explică riscurile iminente, iar efectele pot fi grave, în multe din cazuri. „Nu e vorba doar de obezitate, care duce la diminuarea activitatăţii cardiace. Pot interveni multe alte probleme, ca şi cele ale ochilor sau ale creierului, care nu primeşte destul oxigen în cazul sedentarismului”, explică Florin Voin, medicul echipei de fotbal UTA Arad.
Mişcarea e recomandată de la o vârstă cât mai fragedă, pentru o dezvoltare armonioasă. „Nu există o vârstă anume la care ar trebui să se înceapă şi nici nu se poate vorbi de o disciplină anume. Rămâne la latitudinea fiecăruia, părintele îşi poate canaliza copilul spre ce simte că i se potriveşte. Înclinaţia spre un sport sau altul ţine şi de constituţie şi de factorul genetic”, punctează doctorul Voin.
Sport pentru sănătate
Importanţa practicării unui sport - nu neapărat pentru performanţă – creşte, mai ales în contextul actual. „Alimentaţia şi gradul tot mai ridicat al poluării reprezintă factori ce duc la apariţia a tot felul de boli. Prin sport, se poate compensa. Se ştie că organismul se fortifică, doar că prea puţină lume mai ţine azi cont”, completează Crina Varga, medic în Arad.
Infrastructura taie pofta de sport
Din păcate, arădenii care încearcă să adopte un stil de viaţă sănătos se lovesc de multe ori de ignoranţa celor din jur. „Îmi place să alerg în parc, dar nu o dată m-am trezit luată la mişto de cei care sparg seminţe pe bănci”, s-a plâns Adela Vasile. Şi bicicliştii au probleme. Călătoriile lor prin oraş