În avanpremiera Zilei Holocaustului din România, celebrată astăzi, la Bucureşti s-a inaugurat un monument în amintirea celor 6 milioane de evrei ucişi de Hitler. Sursa: Agerpres
„Poporul lui Israel trăieşte”. Evreii ne-au demonstrat-o încă odată ieri, la inaugurarea Memorialului Holocaustului, în avans de Ziua Holocaustului, celebrată astăzi.
După trei ani de demersuri către autorităţile române la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani, în sectorul 5 al Capitalei, s-a ridicat o construcţie cel puţin bizară pentru profani, flancată de o coloană înroşită de rugină şi de Steaua lui David.
Dar care înseamnă mai mult decât un monument din metal pentru toţi cei cu rude şi prieteni înghiţiţi de Holocaust.
Ţigan, evreu, român
„Sunt unul din comunitatea romilor, ţigan, şi pot să povestesc ceva din trecutul nostru, cei care am fost deportaţi atunci, în ’42. Antonescu şi autorităţile care au fost atunci au dat ordin şi a strâns sate întregi de romi şi ne-au trimis la Transnistria. Acolo ne-am dus mai mult pe jos, dar nu am ajuns toţi, din cauza drumului pe jos... şi pedepsiţi şi nemâncaţi. Când am ajuns, ne-a cazat într-o vale mare şi ne-a luat tot, n-a rămas decât ceam avut pe noi... fiecare stăteam cu familia lor acolo, pedepsiţi, amărâţi, nu mâncare, nu băutură, nu nimic”.
N-au fost cuvintele cu care a început evenimentul, ci doar o părticică din istoria supravieţuitorului Dumitru Trancă.
„E o tragedie completă a noastră, a romilor, şi ce ne pare şi nouă bine e că suntem trecuţi acolo şi ne ştie toată lumea că şi noi am fost la Holocaust”, a conchis Trancă, smulgând din rândul spectatorilor în costume negre un sincer „Bravo!”.
În cadrul evenimentului prezentat de Maia Morgenstern - la care au participat oficialităţi române şi ale com