De 22 ani, Herta Müller trăieşte în Germania şi scrie despre trecutul ei în România. Primul scriitor de origine română premiat vreodată cu Nobelul literar a fugit din România acum 22 de ani. Sursa: Zoltan LörenczSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
La 12 ani după, Germania o propunea oficial la Nobel, iar România începea să audă numele ei. Herta Müller s-a întors în trecutul ei cu aproape fiecare carte premiată în Occident.
Dezrădăcinarea, interogatoriile la Securitate, cenzura, aberaţiile totalitarismului i-au bântuit existenţa şi opera. Iar distincţia i-a fost acordată pentru felul în care „cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei, descrie viaţa celor dezrădăcinaţi”, se arată în argumentul Comitetului Nobel.
„Premiul Nobel acordat Hertei Müller la două decenii de la căderea Zidului Ruşinii şi de la revoluţiile din 1989 este un tribut adus intelectualilor critici, celor care, sperând împotriva speranţei (spre a relua cuvintele lui Walter Benjamin) au făcut posibila năruirea comunismului. Este proba ca, în lupta dintre tiranie şi spirit, spiritul învinge”, remarcă politologul Vladimir Tismăneanu.
În decembrie, scriitoarea de origine română va primit râvnita distincţie şi un cec în valoarea de 1,02 milioane de euro.
„Încă nu îmi vine să cred”
La aflarea veştii, Herta Müller a râs, apoi a plâns. „Sunt surprinsă şi încă nu îmi vine să cred, mai multe nu pot spune în momentul acesta”, a declarat telefonic autoarea, citată de reprezentanţii editurii Hanser, care-i publică volumele.
Ulterior, la conferinţa de presă organizată ad-hoc ieri, la Berlin, în faţa a aproximativ 80 de jurnalişti, Müller a mărturisit emoţionată: „Nu mă aşteptam să primesc premiul, eram sigură că nu îl voi primi. Premiul acesta nu este pentru mine, ci pentru cărţile mele. Scrisul meu a avut mereu de a face c