Furnizorii retailerului de incaltaminte si marochinarie Leonardo au de recuperat de la compania oradeana circa 70 de milioane de euro, in timp ce bancile trebuie sa primeasca 20 de milioane de euro. Cine sunt insa cei mai expusi creditori?
"Firmele din China sunt principalii furnizori ai Leonardo, reprezentand 50% dintre creditorii furnizori. Dintre banci, BRD este cel mai mare creditor al companiei", a declarat pentru ZF Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania, care se ocupa cu restructurarea companiei.
Astfel, producatorii chinezi cu care colaboreaza Florin Panea, proprietarul Leonardo, trebuie sa primeasca 35 mil. euro, bani care pot fi restituiti in urmatorii trei ani, in functie de planul de reorganizare al companiei, plan care urmeaza sa fie votat si de creditori.
Leonardo a intrat in reorganizare judiciara la presiunea creditorilor, dupa ce a solicitat intrarea in insolventa la inceputul acestei saptamani.
Pentru aprovizionarea celor 200 de magazine pe care le detinea la sfarsitul lui 2008, compania a colaborat si cu producatori de incaltaminte italieni si locali, dar numarul lor s-a redus de la an la an, locul lor fiind luat de furnizorii asiatici a caror mana de lucru este mult mai ieftina, iar termenele de livrare mai scurte.
"Am lucrat din '98 cu Leonardo, dar in momentul de fata nu mai facem livrari. Acum lucreaza cu cei din China, pentru ca acolo produsul finit este mai ieftin decat materia prima la noi. Mai mult, in Romania dureaza cel putin trei luni pana comanzi materia prima, in timp ce chinezii iti livreaza marfa in trei saptamani, in ce port vrei. Furnizorii mari, care au 20%-30% comenzi din partea Leonardo nu vor fi atat de afectati pe cat vor fi cei mici, dependenti de comenzile lor. Oricum, producatorii mici erau afectati de criza si daca nu intra Leonardo in insolventa pentru ca