Abecedarul lui Grigore Vieru intitulat "Albinuţa", care a fost cartea de căpătâi a mai multor generaţii de preşcolari din spaţiul dintre Nistru şi Prut, a inspirat creaţia scenică cu acelaşi titlu, realizată de regizorul Ion Ciubotaru la Teatrul "Luceafărul" din Iaşi. Premiera a avut loc în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret, desfăşurat la Iaşi între 4 şi 9 octombrie.
Ideea de a monta un spectacol la Iaşi după "Albinuţa" este mai veche. Conducerea Teatrului "Luceafărul" discutase despre aşa ceva cu Grigore Vieru, care îmbrăţişase cu mare bucurie intenţia de a adapta scenic abecedarul, dar nu s-a reuşit punerea în practică a acesteia pe când trăia poetul. Acum, la nouă luni de la dispariţia lui Grigore Vieru, micuţii ieşeni au primit un dar extraordinar de frumos - spectacolul "Albinuţa". Dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, spectacolul muzical, interactiv, a copleşit, în aceeaşi măsură, pe copiii mai mici şi pe cei mai mari, dar şi pe părinţi şi bunici.
MAGIA LITERELOR
Regizorul Ion Ciubotaru a gândit "Albinuţa" ca pe o frumoasă călătorie în lumea literelor şi a cifrelor prin mijloace teatrale. Copiii sunt invitaţi să spună poezii, ghicitori, să socotească şi să cânte alături de actori. Acest univers magic ţine 50 de minute, timp în care nici spectatorul de doi ani nu se plictiseşte, pentru că intervenţia interpreţilor este firească, vie, convingătoare. Decorul reprezintă o sală de clasă, cu bănci, cu o tablă şi două cărţi mari: din una se învaţă literele şi formarea cuvintelor, iar din alta cifrele, adunarea şi scăderea.
În bănci stau o buburuză, un arici, o furnică şi un greieraş cu vioara. Împreună cu învăţătoarea şi cu ceilalţi copii - adică publicul - se învaţă literele, cifrele, se pun întrebări, se cântă. Aşa cum susţine regizorul, această lecţie de citire şi ar