Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră este un proiect de hotărâre iniţiat de Delegaţia Permanentă a Consiliului Interministerial pentru Siguranţa Rutieră (CISR), aflată în subordinea Guvernului. Elaborat şi gândit cu scopul de a diminua numărul accidentelor rutiere ajunse la cote maxime pe şoselele ţării, strategia a stârnit o întreagă furtună, arătând încă o dată incompetenţa celor care se ocupă de siguranţa noastră rutieră. Devenind între timp "sămânţă de scandal" chiar între cei care l-au propus şi aprobat, luni dimineaţă proiectul pentru siguranţa circulaţiei va suferi modificări majore.
După ce au scos pe piaţă "bomba", adică proiectul, cei implicaţi aruncă "pisica" dintr-o ogradă în alta, susţinând că ei nu sunt de acord cu prevederile rutiere propuse spre schimbare, că sunt "nişte aberaţii îngrozitoare", pentru care nu îşi vor da niciodată ok-ul. Ca să lămurim puţin iţele problemei, am sunat la ministerele care au membrii în Consiliul pentru Siguranţă Rutieră. Aveam să descoperim că o parte dintre oamenii care ar fi trebuit să fie sau au fost prezenţi la dezbaterile pentru aceste propuneri rutiere nu ştia nici măcar cu ce se mănâncă şi în ce constau ele.
Vizibil deranjaţi de scandalul iscat, "protagoniştii" acestui film pe teme rutiere ne-au pasat de la un telefon la altul, fără să lămurească într-un fel sau altul problema.
AŞA A ÎNCEPUT POVESTEA...
Proiectul Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Circulaţiei 2009-2013 a fost postat pentru dezbaterea publică pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), deoarece ministerul asigură secretariatul Consiliului Interministerial pentru Siguranţa Rutieră (CISR). Din fericire pentru şoferi, forma strategiei postate pe site-ul MTI nu este forma finală.
"Am primit deja o mie de palme şi şuturi pentru acest proiect cu siguranţa circulaţie