» Curtea Constitutionala a Italiei a invalidat o lege de imunitate penala care il proteja pe seful guvernului, Silvio Berlusconi, de la revenirea sa la putere in urma cu un an, si care a facut posibila relansarea tuturor procedurilor judiciare contra sa.
Este vorba despre un grav revers pentru Silvio Berlusconi, verdictul Curtii fragilizandu-i pozitia in fruntea guvernului si a coalitiei sale de centru-dreapta si deschizand o etapa de incertitudini politice in Italia. La capatul a doua zile de deliberari, cei 15 judecatori ai Inaltei Curti au decretat, cu noua voturi contra sase, neconstitutionalitatea legii numite Alfano, dupa numele ministrului Justitiei, care a promovat-o. Ei au precizat ca doar o lege constitutionala, votata de doua treimi din Parlament, si nu una ordinara, ar putea excepta de urmarirea in justitie a primelor patru persoane din Stat – presedintele, premierul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului – pe perioada exercitarii functiilor lor.
Analistii sustin ca verdictul poate modifica substantial viitorul politic al lui Silvio Berlusconi si cursul legislaturii. Tabara pro-Berlusconi a reactionat estimand ca sentinta este "politica", iar premierul a acuzat "11 din cei 15 judecatori" ai Curtii ca sunt "de stanga". Dar, chiar daca abrogarea legii va avea ca efect reluarea a cel putin doua procese contra sa, unul pentru coruperea de martori (afacerea Mills) si altul pentru fals in acte (drepturi televizate Mediaset), el s-a declarat pregatit sa lupte si a exclus o posibila demisie. Este adevarat ca imaginea lui Berlusconi era de ceva vreme afectata de scandalurile de alcov si de confruntarile cu presa, dar, scria La Stampa, peste 69% din italieni au incredere in capacitatea si competenta lui de a guverna. "Este unica persoana in masura sa duca inainte proiectele pentru Italia", "unicul punct de echilibru, cheile st