Maratonul este un eveniment sportiv internaţional organizat în cele mai mari capitale şi în acelaşi timp este un eveniment social care reuneşte mii de oameni, promotori ai unui stil de viaţă sănătos. În Berlin aleargă în cadrul maratonului peste 40.000 de oameni, în Londra peste 50.000, iar organizatorii se aşteaptă ca de-a lungul timpului şi la maratonul din Bucureşti să participe la fel de mulţi oameni.
Valeria Răcilă van Groningen, fostă canotoare de performanţă, preşedinte al Asociaţiei Bucharest Running Club, asociaţia care a reuşit introducerea maratonului de la Bucureşti în circuitul internaţional al maratoanelor, a declarat:
"Prin organizarea acestui maraton ne dorim să îndreptăm atenţia opiniei publice către beneficiile pe care mişcarea le are pentru un stil de viaţă sănătos. Am fost canotoare, am simţit an de an schimbările benefice pe care le-au avut asupra mea disciplina riguroasă, dieta echilibrată şi activitatea fizică intensă. În condiţiile în care tot mai mulţi oameni suferă de boli cardiovasculare, de obezitate, de probleme ale articulaţiilor, maratonul este o competiţie binevenită care accentuează importanţa activităţii fizice pentru fiecare individ".
Bucharest City Marathon se adresează atât sportivilor antrenaţi care sunt aşteptaţi să concureze la proba Maraton - Volkswagen de 42,195 km şi cea de Semi-maraton – Volkswagen de 21,095 km, dar şi celor amatori care se pot înscrie la Cursa populară - Raiffeisen de 4 km. Copiii şi persoanele cu dizabilităţi au şi ei şansa de a concura, pentru ei fiind create Cursa copiiilor – Raiffeisen de 1 km şi Cursa scaunelor cu rotile – Fundatia Vodafone de 4 km. Proba Maraton – Ştafetă Becel 4x10,54 km este adresată angajaţilor din companii care doresc să îşi consolideze relaţia de lucru şi spiritul de echipă.
Cei care doresc să se înscrie la una dintre probele maratonului o pot face până