Decernarea premiului Nobel pentru pace preşedintelui Barak Obama la doar 9 luni de mandat a şocat pe toată lumea. Criticii se întreabă dacă membrii comitetului au luat în calcul cele două războaie pe care America le poartă în acest moment, în Irak şi Afganistan, sau faptul că America deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume în ciuda discursului său pacifist. „Foarte rar o persoană ca Obama reuşeşte să atragă atenţia întregii lumi şi să dea speranţă pop
Decernarea premiului Nobel pentru pace preşedintelui Barak Obama la doar 9 luni de mandat a şocat pe toată lumea. Criticii se întreabă dacă membrii comitetului au luat în calcul cele două războaie pe care America le poartă în acest moment, în Irak şi Afganistan, sau faptul că America deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume în ciuda discursului său pacifist.
„Foarte rar o persoană ca Obama reuşeşte să atragă atenţia întregii lumi şi să dea speranţă poporului său pentru un viitor mai bun”, au spus reprezentanţii Comitetului pentru Nobel. Preşedintele american a primit vineri premiul Nobel pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida diplomaţia internaţională şi cooperarea între popoare”.
Barack Obama a fost ales preşedintele Statelor Unite anul trecut, după ce a promis americanilor că va retragele trupele militare din Irak şi rezolvarea diplomatică a conflictului din Afganistan. Toate forţele militare americane se vor retrage din Irak până în 2011, după invazia din 2003, sub conducerea lui Bush.
Discursuri pacifiste
Luna trecută Obama a condus o întrunire istorică a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care a aprobat în unanimitate apelul preşedintelui către statele cu rezerve nucleare să renunţe la arsenal. Într-un discurs public pe care l-a ţinut cu ocazia vizitei în Praga din aprilie, Obama a declarat solemn: „Astăzi afirm cu tărie şi convingere angajamentul Am