Paralizată de un hamburger
Coşmarul lui Stephanie Smith a început într-o seară de toamnă, în urmă cu doi ani, la o cină în familie. Pe masă, meniul clasic de duminică al unei familii americane: hamburger, salată şi cartofi la cuptor. Însă, în compoziţia acelor bucăţi de carne, achiziţionate congelate dintr-un supermarket, nu era nicidecum Angus Beef selecţionată şi de cea mai bună calitate, aşa cum scria pe etichetă firma producătoare, Cargill. În realitate, era un amestec de resturi de abator pline de grăsime şi o pastă obţinută prin centrifugarea resturilor de la animale într-o fabrică din Wisconsin. Ingredientele veneau din Nebraska, Texas, South Dakota, poate chiar şi dintr-un abator din Uruguay. Totul a început cu dureri puternice de stomac şi crampe. Iniţial, toată lumea a crezut că este vorba de un virus. Treptat însă, suferinţa a devenit insuportabilă, iar la cinci zile după ce a mâncat hamburgerul, Stephanie a fost internată la St. Cloud Hospital din Minnesota. Diagnosticul medicilor a fost clar: infecţie digestivă cu E.coli O157:H7, un agent patogen ce provoacă boli grave gastro-intestinale. Această varietate de E.coli se fixează pe peretele intestinului, secretând o shigatoxină asemănătoare cu toxina bacteriei Shigella disenteriae. Shigatoxina de E.coli patogenă pătrunde în celulele intestinului gros şi trece în sânge, atacând, la distanţă, tuburile urinifere din rinichi, capilarele renale şi intestinale, celulele pancreatice şi chiar neuronii din creier. Cel mai frecvent dă sindroame hemoragice uremice (SHU), uneori mortale. Tânăra a intrat în comă timp de nouă săptămâni. Când s-a trezit, medicii au constatat că boala îi devastase sistemul nervos. Nu mai putea să meargă, iar de la brâu în jos nu mai simţea absolut nimic. „De ce eu? Şi de ce de la un hamburger?“, se întreabă Stephanie. În câteva cuvinte, se poate spune că tânăra a avut ghinionul