Muzeul de Artă şi Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei vor primi luni bani europeni pentru restaurare şi consolidare. Muzeele vor fi închise timp de trei ani pentru realizarea lucrărilor.
CITEŞTE ŞI:
Braşov: EXCLUSIV/ Poveşti incredibile la Muzeul de Istorie
Palatul „Jean Mihail” care adăposteşte în prezent Muzeul de Artă şi Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei vor fi restaurate şi consolidate în următorii trei ani pe bani europeni. Potrivit directoarei Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, lucrările la ambele obiective sunt estimate la peste 13 milioane euro, bani asiguraţi prin Programul Operaţional Regional. „În cazul ambelor muzee se intenţionează restaurarea şi consolidarea, evident cu specialişti acreditaţi de Ministerul Culturii pentru că e vorba de clădiri de patrimoniu, dar sunt avute în vedere şi sistemele de climatizare, ventilaţie, încălzire şi securitate. Practic, după cei trei ani de implementare a proiectelor, vom avea două muzee ultramoderne”, ne-a declarat Marilena Bogheanu. Aceasta a precizat că cele două contracte de finanţare vor fi semnate luni de către ADR şi Consiliul Judeţean Dolj, instituţia care a depus proiectele, în prezenţa secretarului de stat Răzvan Murgeanu.
Arhiepiscopia îşi face muzeu
Finanţarea europeană vine ca o gură de aer proaspăt după ani în care conducerile muzeelor s-au temut de efectele pe care un cutremur, oricât de mic, le-ar putea asupra structurii de rezistenţă. În timp ce Secţia de Istorie-Arheologie este cunoscută în oraş drept una dintre clădirile care prezintă un risc seismic ridicat, Muzeul de Artă nu fost restaurat niciodată. „Muzeul are probleme de structură pentru că s-a făcut o singură reparaţie, şi nici aceea capitală, după cutremurul din 1977. E nevoie de o consolidare care să-i asigure rezistenţa la un cutremur