» Culesul strugurilor a inceput in judetul Constanta mai devreme ca-n anii anteriori.
» Producatorii se asteapta la o productie cuprinsa intre sase si opt tone de struguri pe hectar.
» Cantitatea de zahar din bobul de strugure este garantia unor vinuri de exceptie.
Seful inspectiei judetene Viti-Vinicole din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Marian Stanescu, a declarat ca anul acesta este unul foarte bun pentru viticultori, strugurii fiind bogati in zahar, ceea ce va da o productie excelenta de vin. Din discutiile purtate cu producatorii si procesatorii, spune inspectorul, putem spune ca productia din 2009 este foarte buna din punct de vedere calitativ, in sensul ca acumularile de zahar sunt destul de insemnate, iar ca si cantitate se spera la o productie de 6-8 tone de struguri pe hectar, mai mult cu 30-40% ca in 2008. Cei care detin plantatii viticole se plang insa ca nu au unde sa-si valorifice recolta. "Preturile care sunt oferite de procesatori sunt destul de mici, astfel incat nu acopera cheltuielile efectuate cu realizarea productiilor", a precizat Marian Stanescu. In judetul Constanta exista trei podgorii mari.
Prima este cea de la Murfatlar, care insumeaza o suprafata de 4.000 de hectare si unde se cultiva atat soiuri rosii, cat si albe. Cea de-a doua mare podgorie din judetul Constanta este cea de la Ostrov. Aceasta se intinde pe o suprafata de 1.600 de hectare. Ultima podgorie mare este cea de la Babadag, care detine o suprafata de 650 de hectare.
Vinuri albe si rosii
Dintre soiurile rosii enumeram Cabernet, Sauvignon, Merlot, Pinot Noire si, mai nou, de cativa ani viticultorii scot si Feteasca Neagra. Soiurile albe obtinute in regiunea Dobrogei sunt Pinot Gris, Sauvignon, Riesling, Feteasca Alba, Muscat Ottonel. Pe langa soiurile de vin aici se cultiva si soiurile d