Bucatarie de acum 100 de ani
VARZA CREATA
Alaturi de cartofi si de ceapa, era al treilea fel important de mancare din satele ardelenesti. Preparata sub forma de supa (lucicos), transformata in budinca, cu orez si cu carne (varza a la Cluj) sau pusa in placinta facuta din foi subtiri de faina si apa (retise), atingea suprematia la vreme de sarbatoare, cand o varza intreaga era fiarta si umpluta cu tocatura de carne (crautar). Un fel popular si festiv totodata, recomandat pentru vremea friguroasa de iarna.
Reteta
Ingrediente: o varza creata frumoasa, pentru 4-6 persoane, 200 g carne tocata (amestec de vaca si porc), 200 g ficat de pasare, 2 oua, sare si condimente la alegere (2 lingurite).
Mod de preparare: Se spala varza si se pune la fiert intr-o oala cu apa sarata, vreme de 15 minute. Se lasa sa se raceasca. In vremea asta, se prepara umplutura, amestecand tocatura, ficatul tocat si el, condimentele, sarea si ouale. * Puneti varza pe un servet si desfaceti-i frunzele, fara sa le rupeti, pana ce in mijlocul ei raman doar coceanul si cateva frunze in jurul lui (cam cat un pumn). * Scoateti aceasta "inima" si puneti in locul ei o parte din umplutura (cam jumatate), apoi adunati la loc frunzele, una cate una, intercaland intre ele restul tocaturii. * Puneti varza reconstituita intr-o cratita, cu putina apa, la cuptor, la foc mic, vreme de o ora si jumatate. In ultimele 15 minute, asezati in oala, de jur imprejurul verzei, carnati afumati.
PRAZUL ALB
Popular mai ales in Oltenia, in urma cu 50-100 de ani, prazul este astazi o mancare nationala, mai ales la vreme de post. Candva, purta si galoane europene. In anul 640, dupa o batalie sangeroasa intre saxoni si galezi, ultimii, ca sa se distinga pe campul de lupta de adversarii lor, purtau pe caschete cate-un praz (s-ar putea ca prazul sa fi ajuns in Ta