Ai tot auzit vorbindu‑se despre pericolele hipertensiunii. Ce se întâmplă însă atunci când te afli la polul opus? Deşi există tendinţa de a ignora o tensiune arterială prea mică, specialiştii spun că şi aceasta prezintă riscuri pentru sănătate. Ameţeala este primul semn că ai o stare hipotensivă, iar acest lucru se întâmplă atunci când valorile tensiunii arteriale scad brusc sub 90 mmHg (diastolică) şi 50 mmHg (sistolică). Însă dacă aceste valori se menţin constant la un nivel scăzut şi dacă ai o vârstă înaintată, se poate spune că suferi de hipotensiune. Acest lucru înseamnă că se produce un flux sanguin inadecvat către inimă, creier şi alte organe vitale, ceea ce poate duce la probleme cardiace şi neurologice.
Simptomele variază de la oboseală până la leşin
Dacă ai tensiunea arterială scăzută, poţi manifesta stări accentuate de oboseală şi de somnolenţă, ameţeală, mai ales la mişcările bruşte, insomnie, dureri de cap şi slăbiciune. De asemenea, te poţi confrunta şi cu dureri în zona toracică, cu senzaţia de sufocare, de greaţă sau cu transpiraţii reci. Tulburările de echilibru, cele de vedere, de concentrare şi leşinul pot apărea şi ele.
Cauzele sunt variate
Specialiştii spun că factorii care duc la scăderile de tensiune nu sunt întotdeauna cunoscuţi. Aceasta deoarece numeroase afecţiuni pot fi asociate cu hipotensiunea arterială, iar printre acestea se află tulburările tiroidiene, diabetul, insuficienţa cardiacă sau aritmiile. O scădere a tensiunii poate apărea şi în timpul sarcinii, dacă suferi de o afecţiune hepatică sau dacă ai făcut exces de unele medicamente.
De asemenea, expunerea la temperaturi extreme, traumatismele în urma cărora s-a pierdut mult sânge, subnutriţia, infecţiile, emoţiile puternice, alcoolismul, diareea severă, deshidratarea sau şocul anafilactic pot determina scăderi