MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Stimata doamna, concentratia prea mare de colesterol, acizi biliari, pigmenti etc. ce compun lichidul biliar determina dezvoltarea calculilor biliari, chiar daca in cazul dvs. vezica biliara a fost extirpata. Aceste structuri cristaline pot obtura, de la caz la caz, atat caile biliare intrahepatice (canalicule biliare, colangiole etc.), cat si pe cele extrahepatice (ex. canalul hepato-coledoc) producand sau nu simptome caracteristice - dureri in abdomenul superior, mancarimi (prurit), fecale de culoare gri-deschis sau cafenie, episoade icterice etc. Aceste simptome apar de obicei in urma unor mese copioase, care exceleaza in grasimi, si sunt insotite de balonare, senzatie de greata, vomismente, colici abdominale, febra (uneori) si o intoleranta fata de alimentele grase. Cu toate ca nu acuzati aceste semne si simptome, posibila migrare a calculilor intrahepatici poate determina o obstructie la nivelul ductului biliar comun, localizata la jonctiunea acestuia cu ductul pancreatic, caz in care se impune indepartarea (chirurgical) imediata a obstructiei. In plus, concomitent cu inflamarea portiunii cefalice a pancreasului (pancreatita edematoasa in cazul dvs.) pot aparea complicatii (strictura ductului biliar datorata calculilor), consecutive chirurgiei vezicii biliare, care se pot dezvolta imediat dupa operatie sau la distanta de cativa ani dupa aceasta.
Tratamentul corespunzator litiazei biliare intrahepatice (si nu numai) trebuie sa contina remediile necesare dizolvarii calculilor, cat si stoparii procesului de dezvoltare a unor structuri litiazice noi.
* Armurariu - modifica compozitia bilei si determina dizolvarea si eliminarea calculilor deja formati. Se administreaza sub forma de extract standardizat (70, 80% silimarina), cate un co