Preşedintele american Barack Obama a primit vineri premiul Nobel pentru Pace, la mai puţin de un an după ce a fost ales la Casa Albă, într-un moment în care lumea aşteaptă un salvator pentru depăşirea celei mai grave crize economice şi se confruntă cu o nouă ameninţare nucleară.
Carismatic şi mediatizat, el pare să inspire opiniei publice un entuziasm contagios, dar se confruntă cu două războaie, în Irak şi în Afganistan, pentru care caută o nouă strategie.
Necunoscut publicului în urmă cu patru ani, Barack Obama a devenit, la 47 de ani, cel mai puternic om din lume, într-o perioadă în care americanii aşteaptă un salvator pentru a-i scoate din cea mai gravă criză economică de după anii ‘30.
Ascensiunea politică meteorică a lui Barack Obama a început în iulie 2004, când americanii au descoperit carisma noului senator de Illinois prin discursul tulburător susţinut de el în faţa Convenţiei democrate.
„Nu există o Americă de stânga şi una conservatoare. Există doar Statele Unite ale Americii. Nu există o Americă neagră, una albă şi una latină sau asiatică, există Statele Unite ale Americii (...) suntem un întreg“, a declarat Obama, provocând lacrimi în rândul audienţei. Discursul său nu va fi de ajuns pentru a-i aduce victoria lui John Kerry la alegerile prezidenţiale, însă apelul său la unitate a atins coarda sensibilă a unei ţări marcate de diviziunile din era republicană.
Probleme de identitate, droguri şi Harvard
Dorinţa sa de reconciliere coincide cu un parcurs personal „unic“, consideră David Mendell. Fiul unei mame albe şi al unui tată kenyan, venit să studieze în Hawaii, Barack Hussein Obama s-a născut la 4 august 1961, în Honolulu. „Are aspectul fizic al unui afroamerican, dar a crescut într-un mediu al albilor, cu multe influenţe asiatice în jurul său, întâi în Hawaii, apoi în Indonezia“, spune biograful său. Re