O distilerie din Dolj făcea parte dintr-o reţea naţională de contrafacere a băuturilor alcoolice, care „fabrica“ nu doar rom, votcă „Săniuţa“ ori aşa-zise lichioruri de fructe, ci şi băuturi scumpe.
În cadrul unei operaţiuni de amploare, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au anihilat joi o amplă reţea de falsificare a băuturilor alcoolice, care acţiona de aproape doi ani, întinzându-se de la Iaşi până la Craiova şi de la Bucureşti până în Bistriţa-Năsăud. Acţiunea a fost fără precedent, presupunând 114 percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Braşov, Mureş, Giurgiu, Dolj, Vâlcea, Prahova, Argeş, Iaşi, Bacău, Bistriţa-Năsăud, la care au luat parte peste 250 de poliţişti de la Crimă Organizată şi efective ale jandarmeriei. Au fost ridicate şi conduse la sediul DIICOT din Bucureşti 61 de persoane. Faţă de 35 dintre acestea s-au emis ordonanţe de reţinere şi s-a propus vineri arestarea lor preventivă pentru contrafacere şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor şi spălare de bani.
Reţea ilegală cu producţie, distribuţie şi desfacere
După cum au reuşit să stabilească până în prezent anchetatorii, o parte din activitatea membrilor reţelei s-a derulat sub paravanul unor societăţi comerciale legal constituite, prin care se achiziţionau cantităţi mari de cereale, ce erau apoi procesate în alcool brut. Acesta era transformat ulterior în produse contrafăcute similare cu cele originale de pe piaţă, iar după îmbutelierea în ambalaje ce purtau mărci identice sau similare cu mărci înregistrate şi cu renume pe piaţă şi marcarea cu marcaje fiscale false, produsele erau comercializate prin cele mai diverse modalităţi (către magazine, restaurante, angrouri, reţele de persoane fizice, discoteci şi