De curând au fost puse în discuţie pensiile speciale ale românilor. Totuşi, pensiile şi privilegiile de care se bucură 129 de oficiali europeni le lasă pe acestea mult în urmă. Sauvegarde Retraites, o asociaţie civică franceză dedicată apărării drepturilor persoanelor în vârstă, a publicat un raport care pune într-o nouă lumină un sistem pe care îl ştiam cu toţii a fi convenabil, fără a cunoaşte însă detaliile exacte.
Principalul subiect al cercetării îl reprezintă pensiile oficialilor şi discrepanţa semnificativă dintre privilegiile unei persoane care lucrează într-o instituţie europeană şi una din sistemul privat.
Comisarii europeni aterizează cu „paraşute de aur“
Pentru a explica sistemul de care se bucură judecători, avocaţi, comisari europeni, ne vom îndrepta mai întâi atenţia spre recent realesul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barosso. În prezent, conform unui studiu al unui grup think-tank britanic, Open Europe, care a stârnit discuţii la nivel continental, salariul acestuia este de 29.504 euro. Sistemul prevede însă ca, la plecarea sa din funcţie de anul viitor, acesta să primească o „paraşută de aur“ de 464.033 de euro. Corelând acest salariu cu cel al preşedintelui Statelor Unite, de 400.000 de dolari, ţinând cont de paritatea euro-dolar, se poate uşor observa că salariul preşedintelui CE este mai mare.
Conform documentului prezentat, acest privilegiu nu se aplică numai în cazul preşedintelui CE. Comisarii au şi ei salarii majore, cel mai mic fiind de 23.503 euro, la finalul mandatului beneficiind de o „paraşută de aur“ de aproximativ 300.000 de euro. Iar regula se extinde şi la nivelul celorlalţi oficiali, preşedintele Curţii de Justiţie având un salariu semnificativ, de 26.651 de euro, în timp ce magistraţii de la Curtea de Auditori primesc, în medie, 19.000 de euro lunar. De asemenea, la salariul de bază se