Săptămânal, uneori chiar mai des, pe străzile Constanţei se produc accidente rutiere grave. Multe dintre victime sunt chiar şoferii maşinilor, care iubesc prea mult viteza sau alcoolul. Mulţi dintre cei care supravieţuiesc accidentului ajung în Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în comă. Puţini sunt cei care se mai reîntorc acasă pe picioarele lor.
„Aproape în fiecare gardă, la Secţia Terapie Intensivă-Anestezie ne vin cazuri grave, foarte grave. Cei mai mulţi sunt tineri, din accidente rutiere, fiind urmaţi de victimele accidentelor de muncă. Rareori avem bolnavi care vin cu afecţiuni, cu tumore cerebrale. Mult mai rar. Reanimarea şi Terapia Intensivă de la noi sunt foarte solicitate pentru că Spitalul Judeţean este singura unitate unde există gardă permanentă. Se mai face la Medgidia, dar ei sunt mai limitaţi din punct de vedere al dotărilor decât noi". Declaraţia îi aparţine dr. Gheorghe Nicolae, şef al clinicii de Terapie Intensivă-Anestezie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. Din anii '70, de când profesează, prin mâinile sale trec cazurile în ultimă fază. Pacienţii care aproape că nu mai au viaţă în ei.
„Am avut un pacient în stare vegetativă, care a stat trei luni numai în terapie intensivă. I s-au recuperat funcţiile vitale, pentru că a fost mult timp pe ventilator, cu respiraţie artificială. A început să respire spontan, să înghită... Dar a rămas un bolnav vegetativ. Practic cu funcţie cognitivă inexistentă, şi care nu mai are aproape nicio şansă să-şi revină". În urmă cu o săptămână, tânărul care nu împlinise nici 30 de ani a fost mutat pe o altă secţie, pentru că la Terapie Intensivă se aglomerase foarte mult şi nu mai erau paturi libere. Iar medicii nu au avut de ales: trebuiau să facă loc unor alţi tineri, probabil, care încă mai aveau şanse. Cum a ajuns în stadiul acesta? „Dintr-un accide