Preşedintele SUA a primit ieri Premiul Nobel pentru Pace - al treilea atribuit unui lider de la Casa Albă în exerciţiu - pentru noua sa viziune asupra dialogului la nivel mondial. Sursa: Reuters
Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit ieri, spre surprinderea generală, preşedintelui american Barack Obama, liderul unei ţări implicate în cele mai importante conflicte militare în desfăşurare în prezent.
La mai puţin de un an de la preluarea mandatului de la Casa Albă, Comitetul Nobel a salutat „eforturile sale extraordinare depuse pentru consolidarea diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”.
Un nou climat
După ani de zile de unilateralism promovat de republicanul George W. Bush, sosirea la Casa Albă a lui Obama, primul preşedinte de culoare din istoria ţării, a suscitat un val de speranţe la nivel internaţional. „Obama a creat un nou climat în politica internaţională”, a explicat norvegianul Thorbjoern Jagland, preşedintele Comitetului Nobel, subliniind predilecţia liderului american pentru soluţiile negociate.
Preocuparea sa de a schimba imaginea Statelor Unite s-a reflectat în discursurile rostite în diferite colţuri ale lumii. În aprilie, la Praga, liderul american a făcut apel la o lume fără arme nucleare, pentru ca, două luni mai târziu, în capitala egipteană, să se adreseze „lumii musulmane”, respingând ideea de „război al civilizaţiilor” şi promiţând dublarea eforturilor pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.
Rezultatele sunt însă modeste deocamdată, deşi Obama s-a angajat ferm să retragă trupele americane din Irak şi să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo.
Cea mai importantă distincţie din lume vine într-un moment în care liderul de la Casa Albă se străduieşte să identifice o nouă strategie pentru conflictul din Afganistan, in