Clujenii pot cumpăra, în acest sfârşit de săptămână, de la Agronomie, specialităţi tradiţionale din Franţa şi din România direct de la producător. Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, prezent vineri la târgul de produse tradiţionale de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), a lăudat brânza de capră făcută în Vâlcele. GALERIE FOTO Ambasadorul francez, Henri Paul a gustat la Agronomie din produsele culinare ale târgului tradiţional, care poate fi vizitat sâmbătă şi duminică între 10 şi 18.
Henri Paul a fost contrariat să descopere produse franţuzeşti preparate în România. Pe peluza din interiorul Universităţii de Ştiinţe Agricole a fost amenajat un cort imens, unde au venit cot la cot producători francezi şi români. Ambasadorul s-a oprit, însoţit de rectorul USAMV, Doru Pamfil şi primarul Sorin Apostu la fiecare stand, gustând produsele expuse.
A zăbovit mai mult la salamul de măgar al unei firme din Franţa, care se vinde cu 15 lei 200 de grame, la pâinea uriaşă de Pecica şi la pălinca de Satu Mare. A rămas chiar mai mult în faţa brânzei de capră „La Colline“, produsă în Vâlcele şi a lăudat produsul. „E foarte rafinată şi bună”, a spus Henri Paul.
„Branza este un produs de lux, fabricat după o reţetă tradiţională franceză. Este un produs 100% natural fără conservanţi sau alţi aditivi”, a explicat vânzătoarea de la stand.
O bucată de astfel de brânză de 250 de grame se vinde cu preţuri între 6 şi 8 lei.
Suc natural cu 5 lei litrul
Un întreprinzător din Turda face ulei de floarea soarelui de peste 10 ani. Ramona Molnar din Clopotiva- Hunedoara produce ulei de nuci. Sucul de mere pe care, de asemenea îl produce, la cutii de carton de 10 litri costă 5 lei/litru. Un sibian face senzaţie cu caşul ambalat în scoarţă de brad. „Îi dă gust coaja de brad”, sp