Localnicii din Cuied sunt fericiţi doar când plouă pentru că doar atunci au o sursă sigură de apă. Oamenii trebuie să sape peste 50 de metri în pământ pentru a da de pânza freatică, fostele fântâni fiind demult secate. La aproximativ 100 de kilometri de Arad, se găseşte un sat în care majoritatea localnicilor sunt trecuţi de vârsta a treia. În satul Cuied, situat într-o zonă cu o natură sălbatică, apa lipseşte cu desăvârşire. Sătenii îşi aşează butoaiele sub streaşina casei, ca atunci când plouă stropii să se scurgă în butoi. Fântânile sunt numai de decor, cu fundul betonat, pentru că nu există pânză freatică de alimentare. Oamenii beau apă de ploaie, gătesc cu apă de ploaie şi îşi adapă animalele cu apă de ploaie. Sătenii spun că şi copiii sunt botezaţi tot în apă de ploaie. „Bem, ne spălăm şi hrănim animalele cu apă de ploaie. De ani de zile suntem în aceeaşi situaţie”, a declarat Ioan Neculai, localnic.
Sătenii din Cuied mărturisesc că pe timp de iarnă sunt cei mai fericiţi şi asta deoarece zăpada reprezintă singura lor sursă de apă. „De ani de zile am primit promisiuni din partea primăriei, dar nimeni nu a luat nicio măsură până acum. În campanie, toţi candidaţii sunt buni şi se dau bine pe lângă noi, dar când ajung la conducere uită ce ne-au promis. Suntem bătuţi de soartă”, a adăugat Ioan Neculai.
Foraje în zadar
În anii trecuţi s-au făcut mai multe foraje la mare adâncime, dar nu a ieşit decât un lichid vâscos, gălbui. Preţul forajelor, 20.000 de lei, i-a descurajat pe oameni să mai facă alte încercări pe cont propriu. Primăria, la rândul ei, invocă aceeaşi lipsă a fondurilor.
„Nu este pânză freatică sub Cuied. Apa ar trebui adusă din localitatea Hodiş, şi condusă într-un bazin de captare de unde ar putea alimenta satul. Dar investiţia e cât bugetul comunei noastre pe un an. Ne depăşeşte. Nu putem accesa nici fonduri europe