Majoritatea toxinelor din corpul nostru sunt eliminate prin sistemul urinar. Două milioane de filtre minuscule din rinichi ne curăţă zi de zi sângele de substanţele acumulate, periculoase pentru sănătate. Corpul nostru îşi ia toţi nutrienţii de care are nevoie din alimentele şi din lichidele pe care le consumăm. Toxinele şi toate celelalte substanţe de care organismul nu are nevoie ajung în sânge şi în intestine.
Sistemul urinar, alături de plămâni, piele şi de intestine (pentru că şi ele excretă reziduuri), are rolul de a elimina aceste substanţe. Iată de ce sistemul urinar poate fi considerat asemenea unei centrale de epurare a organismului. Rinichii, ureterele, vezica urinară şi uretra, care formează sistemul urinar, contribuie toate la acest proces vital.
Filtrarea toxinelor începe în rinichi
Prima şi cea mai complexă etapă a procesului de filtrare a toxinelor se petrece în rinichi. Aceste organe pereche, care au forma unor boabe de fasole şi dimensiunea unui pumn, sunt conectate la sistemul sanguin prin intermediul arterei, respectiv venei renale. Artera renală transportă sângele nefiltrat spre rinichi, iar vena renală duce sângele curăţat de toxine din rinichi spre celelalte organe.
Fiecare rinichi are în jur de un milion de filtre minuscule, numite nefroni, care absorb din sânge substanţele toxice pe care organismul le produce în urma metabolizării alimentelor (ureea, acidul uric, oxalaţii şi creatinina, ce rezultă în urma metabolizării proteinelor) sau pe care le ia din mediul exterior (substanţe chimice). La acestea se adaugă apa şi sărurile minerale de care organismul nu mai are nevoie. Împreună, formează urina.
Într-o singură zi sunt filtraţi prin cei doi rinichi în jur de 170-180 de litri de sânge, cu o viteză de 125 ml pe minut. Din acest proces de filtrare, rezultă zilnic 1,5-2 litr