Cele două state sunt pe cale să semneze un acord istoric, anunţă BBC. Sursa: kaliteliresimler.com
După aproape un veac de ostilitate, cele două state vecine ar putea semna un pact pentru normalizarea relaţiilor, la insistenţele comunităţii internaţionale. O echipă din Elveţia a moderat, se pare cu succes, cazul.
La ceremonia din Elveţia şi-au anunţat prezenţa nume mari ale lumii politice internaţionale. Printre demnitarii prezenţi, se vor număra secretarul de stat american Hillary Clinton, ministrul de externe rus Sergei Lavrov şi omologul său francez, Bernard Kouchner. Din partea Uniunii Europene, va fi prezent Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana.
Totuşi, la anunţul iniţiativei, mii de armeni au ieşit pe străzile capitalei Erevan, pentru a aminti oamenilor că turcii se fac vinovaţi de genocidul din 1915. Atunci, sute de mii de armeni şi-au pierdut viaţa. După ororile otomane din timpul Primului Război Mondial, cele două ţări nu au reluat legăturile.
Armenii sunt deranjaţi că turcii nu au recunoscut încă genocidul. Potrivit BBC, mulţi dintre protestatarii de zilele acestea cred că acordul este necesar, dar numai după ce actuala conducere turcă recunoaşte ororile istorice.
Acordul, în mâinile parlamentarilor
Armenii susţin că, în 1915, otomanii au ucis 1,5 milioane de armeni. Turcii susţin însă chiar şi acum că nu avem de-a face cu un genocid şi că numărul victimelor este mult exagerat.
După semnarea acordului, cele două ţări vor stabili relaţii diplomatice trainice şi, mai important, vor redeschide graniţa care le separă.Pactul duce şi la înfiinţarea unei comisii comune turcă-armene, destinată studierii şi încadrării evenimentelor din 1915.
Premierul turc, Racep Tayyip Erdogan, a anunţat că pasul de astăzi este unul deo