Chiar dacă nu există o dietă-minune prin care se poate trata cancerul, alimentaţia corectă joacă un rol important în încetinirea evoluţiei acestei boli. În corpul afectat de cancer se produc modificări legate de modalitatea în care acesta foloseşte nutrienţii de care are nevoie. Modificările sunt determinate de reacţiile organismului la tumoare şi de efectele secundare ale tratamentului. Chimioterapia distruge celulele canceroase, însă odată cu ele, sunt vătămate şi unele celule sănătoase ale organismului. Cancerul aproape că epuizează rezervele de vitamine şi de minerale ale organismului.
De aceea, în cele mai multe cazuri, este nevoie de un aport nutriţional suplimentar şi de o dietă individualizată, care să ţină cont de tipul de cancer şi de tratamentul pe care bolnavul îl urmează. În general, bolnavii de cancer trebuie să îşi mărească aportul nutriţional de proteine, de carbohidraţi, de vitamine şi de minerale.
Este nevoie de aport de calorii
Este indicat ca din dieta bolnavilor de cancer să nu lipsească alimentele bogate în calorii, care să le furnizeze un nivel energetic adecvat, cu atât mai mult cu cât este nevoie şi de recuperarea kilogramelor pierdute din cauza bolii.
De asemenea, se recomandă şi un aport suplimentar de proteine, pentru a se preveni slăbiciunea musculară şi pentru repararea celulelor, mai ales că tratamentele cu citostatice pot sărăci organismul de aceşti nutrienţi. Surse de proteine sunt carnea albă (cea roşie trebuie evitată), peştele, lactatele, leguminoasele (mazăre, fasole) şi cerealele (grâu, ovăz, orez).
Antioxidanţii prelungesc viaţa
Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C şi E, trei puternici antioxidanţi, îl ajută pe bolnav să suporte mai uşor efectele radioterapiei. Antioxidanţii cresc speranţa de viaţă a persoanelor diagnosticate cu c