Înotul îi ajută pe copii să depăşească momente critice, baschetul le creşte precizia, iar baletul le conferă o prezenţă elegantă.
„La ce sport să-mi înscriu copilul ca să-l dezlipesc de calculator?” Este întrebarea care stă pe buzele multor părinţi la început de an şcolar.
Ofertele cluburilor sunt variate, iar preţurile sunt destul de accesibile. Practicarea unui sport nu fereşte copilul doar de sedentarism, ci îl ajută să-şi dezvolte abilităţi care îi vor fi necesare în viaţă: învaţă să se controleze şi să ia decizii în momente dificile, iar spiritul de echipă îi face sociabili.
Din punct de vedere psihologic şi mental, sportul îi învaţă pe copii cum să-şi întărească voinţa, rezistenţa şi concentrarea, dar şi cum să-şi controleze stresul şi suferinţa prin care ar putea să treacă şi mai târziu în viaţă.
„Sportul îi ajută pe copii să aibă o prezenţă elegantă, să fie dis ciplinaţi, iar competiţiile la care participă îi motivează să ajungă printre primii”, enumeră dintre beneficii Iuliana Rizescu, fostă balerină la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, din Bucureşti.
Înainte de a decide către ce sport să-şi îndrume copiii, părinţii trebuie să ţină cont de vârsta lor şi de înclinaţiile pe care le au. În nici un caz copilul nu trebuie obligat să facă performanţă, recomandă psihologii.
Înotul, recomandabil după vârsta de 5 ani
„Datorită înotului, copiii învaţă să depăşească momentele critice în care ei cred că nu o să reuşescă şi sunt tentaţi să cedeze, ceea ce le dă încredere. Învăţă să fie învingători, dar să şi piardă”, descrie avantajele acestui sport antrenorul Cătălin Becheru, de la Clubul Sportiv Aqua Team, din Bucureşti.
Frecvent, micuţii care fac înot au blocaje pentru că nu reuşesc să bată apa cu picioarele sau să stea cu capul sub apă, spre exemplu. În a