Este profesor doctor în lingvistică, director de liceu și pasionat de muzică și coregrafie. Peste toate activitățile întreprinse de Marius Arbănași planează pasiunea și dorința de a fi competitiv.
Marius Arbănași este, înainte de toate, un om pasionat de ceea ce face. Actualmente profesor de limba română și director al liceului Pedagogic din Severin, scientistul are o istorie dominată de dorința de a exploata ineditul. „Sunt o fire care mereu se frământă la tot ce e nou, tot ce nu s-a descoperit, tot ce așteaptă să fie dezbătut și cercetat. Întotdeauna am vrut să se cunoască mâna și mintea mea, în tot ce întreprind”, spune profesorul.
Primii ani ai carierei de profesor s-au consumat la Gruia, unde și-a demonstrat și calitățile artistice și de coordonare.
La Gruia am profesat, acolo mi-am luat toate gradele, am fost director adjunct. Sunt și un pasionat de muzică și dans. La Gruia am făcut formații artistice de excepție, am avut formație de fluirași, cu care am cântat în toată țara. Ion Magheru de exemplu, a învățat la Gruia să cânte la fluier. Asta se întâmpla între anii 1980-1986”, povestește Marius Arbănași.
Cariera de cercetare
Activitatea de cercetare o începe odată cu pregătirea lucrării de licență, obținând primul succes de mare valoare științifică. „Pe finalul facultății mi-am ales ca domeniu de licență, lingvistica. Nu eram de acord cu tezele vremii, care susțineau că graiul oltenesc nu este un subdialect, ci doar o fărâmițare de dialecte. Am demonstrat, prin teza mea de licență, că graiul oltenesc este un subdialect. Prin acest fapt am intrat în conflict cu profesorul meu, care susținea ceea ce susțineau mai toți specialiștii la acea vreme, mi-a sugerat chiar să-mi schimb lucrarea de licență, dar evident nu am acceptat”, își amintește profesorul. În 1993, profesorul vine în Severin, obținând prin concurs o catedră la liceul Pedag