În ziua de 10 octombrie 1989, Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit, într-un cadru strict protocolar, cu un lord englez. Este vorba despre Francis Newal, membru al Comisiei pe Probleme de Apărare din Parlamentul Marii Britanii, dar şi al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a efectuat o vizită în România la invitaţia Marii Adunări Naţionale.
UN LORD, PRIMIT DE CEAUŞESCU
Conform anunţului oficial, în cursul întrevederii au fost reliefate "relaţiile statornicite între România şi Marea Britanie" şi s-au evidenţiat şi posibilităţile pentru extinderea lor, pe multiple planuri, pe baza principiilor deplinei egalităţi în drepturi, a suveranităţii, independenţei şi neamestecului în treburile interne. În acelaşi timp, o atenţie deosebită a fost acordată şi "problemelor referitoare la eliminarea forţei şi ameninţării cu forţa din viaţa internaţională". La această întâlnire a participat şi generalul Ilie Ceauşescu, adjunct al MApN. A fost de faţă William Atkinson, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
PRODUCŢII-RECORD
În urmă cu două decenii, luna octombrie era o perioadă de maximă efervescenţă, în cursul căreia organizaţiile judeţene de partid raportau, pe întrecute, încheierea recoltării culturilor de toamnă, precum şi obţinerea unor producţii-record la hectar. La data de 10 octombrie 1989, s-a anunţat oficial că judeţele Olt, Mureş şi Caraş-Severin au obţinut cele mai mari recolte de soia: 6.230, 5.980 respectiv 5.700 kilograme la hectar. Iar campion absolut la soia pe hectar a fost atunci CAP "Pecica", care a realizat o producţie de 6.280 kg/ha. La fel de importanţi erau, la vremuri de toamnă, şi cartofii pentru iarnă. Cultură la care jud. Brăila a raportat realizarea unei producţii de 80.950 kg/ha şi jud. Dolj cu 77.150 kg/ha. Proviziile pentru toamnă şi iarnă trebuiau să cuprindă, bineînţeles, şi ceapă. Iar în