Sufleu genovez cu fasole si cartofi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g cartofi, 500 g fasole verde, 2 oua, 60 g parmezan (cascaval) ras, 2 linguri patrunjel verde taiat marunt, 2 linguri marar verde tocat, piper negru proaspat macinat, 60 g pesmet, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se taie bucati, se fierb, se lasa sa se scurga si se zdrobesc. * Fasolea curatata si taiata bucati mai mari se fierbe, se scurge si se marunteste cu mixerul, pana ce se obtine un piure nu foarte fin. * Se amesteca fasolea si cartofii cu ouale batute usor, parmezanul, patrunjelul, mararul si piperul si se repartizeaza in 6 boluri mici sau se rastoarna intr-o forma de budinca (diametrul: 23 cm). * Se amesteca pesmetul cu uleiul, se toarna peste sufleu, se da la cuptor si se coace circa 30 de minute la temperatura potrivita (180), pana ce acesta face o crusta maronie.
Un sfat util: Nu zdrobiti cartofii in robot sau cu mixerul, ci doar cu mana, pentru ca ar putea deveni lipiciosi!
Tocana de legume cu mamaliga coapta
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru polenta: 120 g faina, amestecata cu o lingurita de praf de copt, 90 g malai, 25 g branza rasa, 160 ml lapte, 60 g unt topit, 1 ou batut (usor). Pentru tocana: o vanata mare, 4 dovlecei, 2 linguri ulei de masline, o ceapa taiata rondele, 2 catei de usturoi presati, 3 rosii mari (coapte), taiate cubulete, 1 ardei gras taiat fasii, 120 g pasta de rosii, putina apa, 1 lingurita oregano, 2 lingurite zahar.
Mod de preparare: Polenta: * Se pun - intr-un castron - faina, malaiul si branza rasa, se face la mijloc o gropita in care se toarna oul batut cu laptele si cu untul si se amesteca pana ce compozitia devine omogena. * Se toarna intr-o forma de budinca unsa cu unt (diametrul: 20 cm), se da la cuptorul incins la 180 si se coace circa 25 de minute