Educaţia fizică a primit o lovitură grea prin reducerea orelor din programa şcolară. Dascălii de sport fac eforturi mari să ţină lucrurile pe făgaşul normal. Decizia de reducere a numărului de ore de sport din programă, are implicaţii negative, la toate nivelurile. „Din păcate, tendinţele sunt ca orele de educaţie fizică să treacă în zona extracurriculară. Noi încercăm să ţinem sportul viu în mintea copiilor. Măcar după-amiezele să nu-i lăsăm să se îndrepte spre alte activităţi. Aşa putem lăsa spitalele libere”, explică profesorul Claudiu Mladin, conducătorul resortului sportiv din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Părinţii sunt pro-sport
„Nu pot să apreciez decizia de a împuţina orele de sport de la şcoală. În primul rând că cei mici au şi nevoie de mişcare, iar în al doilea rând e vorba despre ruperea de concentrare intelectuală, care e binevenită într-o programă atât de încărcată”, susţine Gheorghe Păcurar, tatăl unui elev arădean.
La rândul lor, medicii îi avertizează pe părinţii care nu-şi îndrumă copiii către sport, că riscă să aibă urmaşi bolnavi. O variantă de compensare vine din partea Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar.
Un pas spre performanţă
Competiţia reuneşte mai multe discipline sportive. Dintre cei aproximativ 45.000 de elevi din judeţul Arad, aproximativ jumătate sunt angrenaţi în această Olimpiadă. Competiţiile şcolare au fost urmărite, în timp, de antrenorii profesionişti. Aceştia chiar şi-au alimentat echipele de viitori sportivi, din rândul elevilor.
„Olimpiada reprezintă o etapă intermediară între sportul de masă şi cel de performanţă. Îmi scot pălăria în faţa profesorilor care se implică volunar. Nu prea mai face nimeni sport, doar de drag”, conchide Claudiu Mladin.
Campionatele şcolare revin în forţă
În paralel