Vaporul, deşi încă funcţional, este ţintuit la mal fiindcă nu există doumente privind realizarea ei Nava cu aburi „Săbărelu”, aflată în proprietatea S.C. Drumuri şi Poduri S.A Brăila, stă legată la chei, nemaifiind pornită de mai bine de trei ani. Ultima dată, flacăra a fost aprinsă la cazane în anul 2006. De atunci, nimic nu a mai mişcat pistoanele. De ani de zile, niciun ban nu a mai fost alocat acestei nave. Şi asta pentru că, efectiv, nava nu are identitate. Nu există documente care să ateste intrarea navei în posesia României, deşi aceasta este deja în proprietatea unei instituţii de la noi.
Aberant este că nava nu poate fi reabilitată sau exploatată. S-au făcut diligenţe pentru ca aceasta să intre în Patrimoniul Naţional, însă, tot din lipsa documentelor, acest lucru nu este posibil.
Motorina cu care sunt şterse maşinile este adusă de acasă de membri ai echipajului: „ este adusă de mine şi de ajutorul meu, Gheorghe Ştefan. Pentru că dacă nu avem grijă de maşini, rugina se va instala iremediabil” , ne-a declarat şeful mecanic Iulian Pohârneţ, cel care are grijă de navă acum.
Nava nu a fost inclusă în Patrimoniul Tehnic deoarece lipsesc datele referitoare la intrarea ei în posesia României. În documetele rămase de la amiralul Horia Măcelariu, nava ar fi intrat în posesia României în anul 1916.
O navă „bijuterie”, dar fără identitate
„Atunci, „Catinca” şi „Bujorescu” (şalupe ale Marinei Române) au lovit de moarte navele austroungare aflate în rada portului Ruse. Monitorul Kukos a eşuat pe o limbă de nisip, în timp ce remorcherul «Stork», sub pavilion german, s-a scufundat, încercând să scape în apele mici de lângă Giurgiu” , scria în revista Marina Noastră, din august 1923.
Se ştie că, ulterior, nava „Stork” a fost rebotezată „Cantacuzino” şi inclusă în categoria capturilor