Guvernul Boc II se pregăteşte de demisie, susţin surse oficiale din cadrul PD-L. Pentru a nu da satisfacţie Opoziţiei, miniştrii conduşi de premierul Emil Boc ar lua în calcul şi varianta retragerii din Guvern, înainte ca moţiunea de cenzură să fie votată, marţi, în Parlament. Surse oficiale din cadrul PD-L susţin că membrii Guvernului Boc II ar pregăti o demisie în grup. Aceasta pentru a fi cu un pas înaintea Opoziţiei. În varianta în care cei 10 miniştri plus premierul Emil Boc renunţă la funcţii, calculele PD-L sunt simple. Preşedintele Traian Băsescu îl va numi premier tot pe Emil Boc, care îşi va alege o altă echipă.
Noua formulă de Guvern va fi obligată să ajungă pentru validare în faţa Parlamentului, care, după matematica actuală, va pica la votul majoritar al PNL, UDMR şi PSD. O decizie privind posibilitatea retragerii din Guvern va fi luată de PD-L, imediat ce Curtea Constituţională va hotărâ dacă moţiunea de cenzură este sau nu constituţională. Demisia Guvernului Boc II este probabilă numai în cazul în care moţiunea va ajunge să fie dezbătută şi votată marţi de parlamentari.
Moţiunea de cenzură va fi luată în discuţie mâine de magistraţii Curţii Constituţionale, după ce PD-L a depus o sesizare privind neconstituţionalitatea documentului. Democrat-liberalii au invocat articolul 113, alineatul, din Constituţie, care prevede ca în cazul în care o moţiune de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului.
Argumentul PD-L a fost respins de parlamentarii PNL, PSD şi UDMR. La rândul lor, aceştia susţin că interdicţia se aplică doar pentru moţiuni de cenzură iniţiate fără ca acestea să fie urmarea angajării răspunderii Guvernului.
Ordonan