Opoziţia turcă a deplâns sâmbătă semnarea de către Turcia şi Armenia a celor două protocoale care deschid calea unei normalizări a relaţiilor între cele două ţări, denunţând "o abdicare" a Ankarei. "Sunt foarte trist. Este un exemplu de abdicare a guvernului turc la presiunile externe şi este foarte îngrijorător pentru viitorul ţării noastre", a declarat Onur A-ymen, vicepreşedintele Partidului republican al poporului, principala formaţiune turcă de opoziţie, pentru postul CNN Turk.
Din cauza absenţei, în documentele semnate sâmbătă, la Zurich, a oricărei referiri la chestiunea enclavei Nagorno-Karabah, acesta a dat asigurări că formaţiunea sa va vota împotriva ratificării de către parlament a acordurilor.
"Este o zi neagră pentru Turcia. Turcia a făcut un pas care pune în pericol alianţa strategică cu fraţii noştri din Azerbaidjan", a declarat la rândul său Mehmet Sandir, vicepreşedintele grupului parlamentar al Partidului acţiunii naţionaliste.
Conflictul din Nagorno-Karabah, o enclavă cu populaţie armeană şi azeră a cărui control a fost preluat de Erevan la capătul unui război de şase ani (1988-1994), a dus la închiderea de către Turcia a frontierei sale cu Armenia în 1993, în semn de susţinere a aliatului său turcofon, Azerbaidjan.
Miniştrii de externe turc, Ahmet Davutoglu, şi armean, Eduard Nalbandian, au semnat sâmbătă seară, la Zurich, în Elveţia, acorduri istorice vizând normalizarea relaţiilor lor, grav afectate de aproape un secol de amintirea masacrelor comise asupra armenilor în anii 1915-1917.
Ceremonia a fost întârziată timp de aproape trei ore şi jumătate din cauza "unei dificultăţi de ultim moment" legate de discursurile care urmau a fi pronunţate. În cele din urmă, s-a luat decizia să nu se mai rostească nicio alocuţiune pentru soluţionarea diferendului, a informat o sursă diploma