PLECĂRI. Medicii din Europa de Vest migrează acum spre Orientul Îndepărtat. În locul lor sunt recrutaţi, anual, mii de medici români.
Într-o treime din judeţele ţării lipsesc o treime dintre medicii de specialitate. Sunt judeţe întregi care nu au medici cardiologi, nutriţionişti, neurochirurgi, ortopezi, radioterapeuţi. Lista este lungă. După ce a tras linie, Ministerul Sănătăţii declară un deficit de 2.117 medici specialişti la nivel naţional, informează Capital. Lipsă foarte mare este şi de specialişti în anestezie şi terapie intensivă.
Asta pentru că foarte mulţi specialişti români au luat calea străinătăţii. Florin Chirculescu, medic primar la Spitalul Universitar din Bucureşti, spune că, în acest an, au plecat cinci anestezişti din rândul celor cu care lucra. „Mai întâi doi colegi, de 57 de ani, în Franţa şi, imediat după ei, alţi trei tineri, în Martinica”.
Schimb de locuri
Florin Chirculescu spune că foarte mulţi pleacă acum în Orientul Îndepărtat: „Un coleg de-al meu din Germania a primit o ofertă de lucru în China, cu un milion de euro pe an”. Medicii specialişti din Europa Occidentală migrează masiv spre SUA, unde veniturile nete anuale ajung la 1,75 milioane de dolari, Canada, care oferă salarii de 700.000 de dolari, dar şi spre Australia, Africa de Sud şi China, pieţe extrem de atractive ca ofertă salarială şi condiţii de muncă. În locul lor vin medici din Europa Centrală şi de Est.
În ultimii doi ani, au plecat 5.000 de medici
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, spune că, în ultimii doi ani, au plecat 5.000 de medici specialişti şi rezidenţi: „În Franţa, Bulgaria, Olanda sunt multe solicitări pentru medici de familie. Acolo pot câştiga între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună. În Anglia, oferta este între 5.000 şi 8.000 de lire sterline, plus 5.000