Dacă, la Galaţi, în ciuda vremii călduroase, numărul virozelor respiratorii a crescut îngrijorător de mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la Brăila, adică la „o aruncătură de băţ” sunt doar câteva cazuri. Directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi (DJSP), dr. Mihaela Debita, ne-a informat că, la nivelul judeţului Galaţi, de la începutul perioadei de monitorizare epidemiologică, s-au înregistrat aproximativ 2.000 de cazuri de afecţiuni respiratorii acute de natură virală.
Pentru comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă erau înregistrate 785 de cazuri. Dintre cele 2.000 de persoane care s-au îmbolnăvit, 169 sunt internate cu pneumonie şi bronhopneumonie,iar 68 de persoane, cu forme severe de viroze respiratorii.
Din nefericire, virusul a produs şi două decese. „E ste cazul unui cetăţean olandez, diagnosticat cu bronho-pneumonie, care a avut şi o afecţiune cardiacă şi cred că asta a produs decesul. Al doilea caz a fost un copil de patru luni” , ne-a declarat directorul adjunct al DSP Galaţi, doctor Mihaela Debita.
Epidemiologii gălăţeni se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să continue să crească simţitor odată cu răcirea vremii.
Virozele, „ţinute în frâu” la Brăila
Conform medicilor epidemiologi brăileni, până în prezent, numărul celor care s-au prezentat la medic cu viroze respiratorii nu este alarmant.
Potrivit dr Delia Râşnoveanu, directorul DJSP Brăila: „În judeţul nostru, nu s-a făcut până în prezent monitorizare epidemiologică pe bolile respiratorii acute specifice sezonului rece, deoarece nu a fost cazul. Prin urmare, în acest moment nu vă pot preciza numărul exact al cazurilor, dar cu siguranţă că acesta nu depăşeşte limitele normale”.
De ce la Brăila circulaţia virală ar fi mai puţin intensă nu am reuşi