Catedrala Mitropolitană din Iaşi a devenit şi în acest an un loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi veniţi din toată ţara pentru a primi binecuvântarea Sf. Parascheva. Aproximativ 25.000 de pelerini, care au aşteptat la rând, câte două – trei ore, au trecut, până azi, la ora 11:00, pe la racla cu Sfintele Moaşte. Sursa: Maria Craus Din oră în oră, la Iaşi ajung sute de microbuze şi autobuze care transportă credincioşi. Toţi se îndreaptă spre Mitropolie cu icoane, busuioc şi flori care urmează să fie sfinţite şi diverse obiecte de îmbrăcăminte pe care le vor trece peste racla Sfintei Parascheva în speranţa că, în momentul în care le vor îmbrăca, se vor vindeca de boli.
Elena Pricopie, moldoveancă stabilită la Bucureşti, a bătut drumul de la Capitală pentru a se închina la Sfânta Parascheva. „Am făcut o escală pe la Bacău, pe la părinţii mei, şi apoi am venit la Mitropolie să mă rog la Sfântă. Am adus cu mine şi câteva haine, aşa este obiceiul, le trec pe la raclă şi se încarcă cu energie, cu puteri tămăduitoare. Am luat şi busuioc sfinţit şi flori pe care le voi aşeza în casă, la icoană”, povesteşte femeia.
Credincioşii au venit pregătiţi şi cu sticluţe în care să ia agheasmă şi să o ducă acasă, pentru cei bolnavi care nu au putut să bată atâta drum. Şi butoaiele cu apă sfinţită sunt păzite straşnic de jandarmi. Pelerinii nu fac însă risipă, îşi iau doar atât cât le trebuie, să ajungă la toată lumea.
„Când am văzut cât e rândul nu credeam că o să rezist”
Nouă străzi din preajma Catedralei Mitropolitane, unde se va forma rândul de credincioşi, pe o distranţă de trei kilometri, sunt închise. La prânz, strada Mitropoliei era plină ochi cu pelerini pregătiţi pentru o noapte lungă, de aşteptare şi rugăciune. Şi-au adus cu ei haine groase, pături, scăunele şi alimente, iar cei mai tineri sunt dotaţi cu aparate fo