Timişoreanca şi-a petrecut ultimii cinci ani ţesând la un război tradiţional articole de port popular ca acum mai bine de 100 de ani. PROFIL
Născută. 12.11.1957, Foeni
Studii. Şcoala Profesională de Confecţii
Experienţă. Ţese costume populare
Familie. Căsătorită, doi copii
Ochelarii legaţi cu lanţ ce-i atârnă după gât şi mâinile fine o dau de gol pe Valentina Ciaca şi oricine ar spune de la o poştă că doamna se pricepe la croitorie. Nimeni nu ar putea ghici, însă, că timişoreanca a trecut deja la un alt nivel al meseriei.
De mai bine de cinci ani, ţese la război catrinţe pentru costume populare. Ceea ce face ca munca ei să fie mai deosebită este faptul că războiul la care ţese are peste 100 de ani. „Am un război de ţesut vechi din 1904, pe care l-am primit cadou şi la care ţes catrinţe”, a spus Valentina Ciaca.
Talentată şi perseverentă
Timişoreanca este una dintre puţinele femei care mai ţes la război în stil clasic. „Mai sunt persoane care ţes, dar la război electric. Eu nu mai ştiu pe nimeni care să lucreze la război manual”, a mai spus femeia. Valentina Ciaca are o întreagă colecţie de lucruri făcute cu mâna. Catrinţele, laibărele, iile brodate, ciepsele, chiar şi opincuţele, la care lucrează cu soţul ei, îi sunt foarte dragi femeii şi pentru că i-au plăcut mereu, a învăţat să le lucreze.
„M-am învăţat singură să le fac. La început făceam doar broderii, catrinţe brodate, recent am început să ţes în război tradiţional”, a povestit timişoreanca. Talentul ei, perseverenţa şi bucuria pe care i-o aduce această muncă se văd în articolele pe care le-a realizat. A participat chiar şi la expoziţii de artizanat ca „Lada cu zestre”, unde a obţinut un premiu special.
Talentul l-a moştenit din familie. „Şi mama mea lucrează, făcea năticaci, un fel de papuci, şi mătuşa şi bunica ţesea