Gabriel Gachi: "Dacă aș fi etnic maghiar, votant UDMR, n-aș pricepe nimic."
Gyorgy Frunda a participat la redactarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Boc. În aceeași zi, Verestoy Attila, care e vecin de scară și prieten cu Vasile Blaga, bate palma cu acesta pentru sabotarea moțiunii în perspectiva unei guvernări comune. Frunda a fost candidat UDMR la prezidențiale în 2004, iar Verestoy e unul dintre cei mai bogați politicieni, principal sponsor al partidului.
Sunt lideri marcanți, au locotenenți ascultători în partid, care vor vota unii împotriva celorlalți. Și încă asta se întâmplă într-un partid mic; în PNL și PSD haitele care se înfruntă pe pradă sunt mai mari și mai numeroase. Dacă aș fi votant UDMR, aș deduce că nu mai există partide, ci niște găști anarhiste care luptă pe cont propriu. Când negocierea se poartă la nivel de individ, interesele nu sunt niciodată generale. O mică facțiune obține garanția unui teritoriu nou pe care să-l exploateze în schimbul serviciului făcut, o morală previzibilă după numeroasele filme cu mafioți vizionate.
Moțiunea nici măcar nu are un efect concret. E doar un preludiu electoral menit să ne încălzească înaintea apropiatelor alegeri, felul prin care partidele înțeleg să-și expună virilitatea. Ironia este că ar putea fi prima moțiune care să treacă în 20 de ani, dar tocmai când nu va conta. Și iarăși, din această demonstrație făcută în contratimp cu istoria, nu vom înțelege nimic. Cine rămâne, cine pleacă, rămân tot cei care pleacă? Deja electoratul s-a blocat, nu-și va bate nimeni capul cu paragrafele din Constituție.
Cu fiecare abatere de la proiectele publice simple și clare, politicienii ne pierd pe drum. Renunțăm câte o mie pe zi, cum se întâmplă cu serialele proaste care ajung să fie scoase din grilă. Au început demult, în preistoria Alianței DA, cu un abuz primordi