Soldaţii voluntari sunt excluşi din Armată la 40 de ani. Ei devin direct şomeri, întrucât pregătirea lor nu are echivalent în viaţa civilă. Nouă foşti militari voluntari ai unei unităţi din Turda au acţionat Ministerul Apărării în instanţă, pe motiv că legea îi discriminează faţă de militarii de carieră. Mai citeşte şi:
Doi militari români au fost răniţi în AfganistanBaza militară română atacată în Afganistan: doi răniţiLista militarilor români morţi şi răniţi în Afganistan
Florin Cocus (40 de ani) este unul dintre iniţiatorii acţiunii în instanţă de la Tribunalul din Cluj. Sute de alţi militari din toată ţara l-au contactat după înregistrarea plângerii, solicitând să intre parte în proces.
Cocus s-a angajat în 1991 la UM 01381 din Turda, după ce a terminat liceul şi şcoala de maiştri în profilul mecanic. În condiţiile îndreptării spre profesionalizarea armatei, a considerat că haina militară poate fi o carieră pentru el. A primit sarcini de la conducerea şi instruirea soldaţilor, pază şi gărzi, până la depanarea şi întreţinerea tehnicii militare. „Am fost buni la toate, ajungeam să lucrăm şi pe funcţii de ofiţer”, spune Cocus.
El şi colegii săi au intrat în şomaj la data de 1 iulie 2009, fără salarii compensatorii, fără cursuri de recalificare. Acum, trăieşte cu soţia, mama şi două fetiţe într-o casă cu o cameră, în apropierea băilor sărate din Turda. Şomajul l-a prins cu rate la bancă, pentru casa recent renovată. „Toţi colegii noştri au probleme asemănătoare, copii în întreţinere, venituri modeste şi rate la bănci”. Unul singur a reuşit să găsească de lucru, ca şofer la o firmă privată, iar un altul are studii superioare.
Încă din anii ’90 li s-a promis că situaţia lor juridică va fi rezolvată, ei fiind obligaţi să-şi reînnoiască anual contractele. După numeroase intervenţii, inclusiv la nivel parlamentar,