România se situează pe primul loc în Europa în privinţa mortalităţii generate de cancerul de col uterin. Tocmai de aceea, autorităţile sanitare au demarat un program de depistare cu ajutorul unui test foarte simplu: Babeş Papanicolau. Începând cu 1 octombrie 2009, româncele pot efectua gratuit teste Babeş Papanicolau de depistare precoce a cancerului de col uterin, în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii (MS). Dr. Daniel Popescu, medic specialist ginecolog, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, punctează câteva aspecte legate de acest subiect.
Cine poate face testul?
Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea să efectueze gratuit această analiză.
De ce este util acest test?
Denumită şi “frotiu Papanicolau”, investigaţia este folosită pentru a depista din timp modificările celulare anormale de la nivelul cervixului (colul uterin - zona unde vaginul se uneşte cu uterul) susceptibile de a degenera în cancer.
Cum vă pregătiţi înainte de analize?
O femeie care doreşte să facă un astfel de test nu trebuie să folosească geluri, creme, ovule sau tampoane şi să nu fi avut un contact sexual cu două zile înainte de investigaţie, să nu prezinte sângerări, să nu fie în perioada de menstruaţie şi să nu se spele în zona vaginală în ziua efectuării testului. Pacienta trebuie să comunice medicului dacă urmează tratament cu Digoxin sau Tetraciclină, deoarece aceste medicamente influenţează rezultatele testului pentru HPV.
Cum se face testul?
Cu o periuţă specială se recoltează, pe două-trei lame de sticlă pentru microscop, secreţie din partea exter