Urbanişti din toată ţara au participat, azi, în cadrul Festivalului Arhitext Tropisme, o dezbatere privind dezideratele locuirii urbane în România. Un studiu realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale arată că fenomenul expansiunii urbane nu mai este sub control. Rezultatul: blocurile sunt înalte, neluminate, urât faţadizate, fără acces la spaţii verzi. Urbaniştii români consideră că actuala criza economică ar putea fi benefică, dacă se vor folosi aceste perioade pentru o analiză la rece a fenomenului locuirii.
Arhitectul Vasile Mitrea, preşedinte al Registrului Urbaniştilor Români a sintetizat principalele probleme ale specialiştilor şi raportul acestora cu administraţia. Mitrea a mai arătat că în goana după profituri a dezvoltatorilor imobiliari, se neglijează mai multe realităţi ale situaţiei actuale şi preferinţele consumatorului.
„Ar fi necesară o anchetă sociologică, care ar arăta că familia a suferit numeroase modificări în ultima perioadă de timp. A crescut numărul familiilor monoparentale şi a scăzut numărul membrilor unei familii”, a spus Mitrea.
Revizuirea legislaţiei privind obligaţiile investitorilor
Profesorul Constantin Enache de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti a criticat faptul că dezvoltatorul imobiliar se retrage după realizarea afacerii, lăsând pe umerii administraţiei problemele legate de dezvoltare a utilităţilor.
Expansiunea scăpată de sub control
Bogdan Suditu, director în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a prezentat rezltatele unui studiu,din care reiese că fenomenul extinderii oraşelor nu mai este controlat. Reprezentanţii administraţiilor locale din 280 de oraşe au recunoscut că în procent de 86 la sută, fenomenul expansiunii urbane nu mai este sub control. Creşterea intravilanului a explodat în unele