Noi semne de întrebare asupra corectitudinii alegerilor prezidenţiale din Afganistan. Scrutinul din 20 august a fost marcat de "fraude considerabile", spune reprezentantul special al ONU în Afganistan, Kai Eide. Rezultatele finale ale votului nu au fost încă date publicităţii. Cifrele parţiale arată însă că preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai a câştigat scrutinul.
Noi semne de întrebare asupra corectitudinii alegerilor prezidenţiale din Afganistan. Scrutinul din 20 august a fost marcat de "fraude considerabile", spune reprezentantul special al ONU în Afganistan, Kai Eide.
Rezultatele finale ale votului nu au fost încă date publicităţii. Cifrele parţiale arată însă că preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai a câştigat scrutinul.
Primele acuzaţii de fraudare au venit de la contracandidaţii săi, în special de la fostul ministru de Externe, Abdullah Abdullah.
Preşedintele american a avut şi el dubii serioase asupra corectitudinii alegerilor prezidenţiale din Afganistan. Desfăşurarea scrutinului din 20 august pune "probleme grave", spunea recent şeful Casei Albe, Barack Obama.
"Nu s-au desfăşurat pe cât de bine am sperat, iar desfăşurarea scrutinului în unele regiuni din ţară pune probleme grave", declara Barack Obama.
"Au fost semnalate fraude, nu există nici o îndoială, iar această situaţie pare gravă la prima vedere", afirma preşedintele american.
Semne de întrebare are şi Bruxelles-ul. Observatorii Uniunii Europene au declarat recent că aproximativ un milion şi jumătate de voturi de la alegerile prezidenţiale afgane ar fi putut să fie fraudate, dintre care trei sferturi, în favoarea preşedintelui în exerciţiu, Hamid Karzai.
"Am calculat că au existat 1,5 milioane de voturi suspecte", a anunţat preşedintele adjunct al misiunii de monitorizare electorală a Uniunii Europene, Dimitra Ioannou.
Din aceste presupuse votur