Sa doarma suficient este extrem de important pentru copilul dvs din mai multe motive - de la restabilirea necesarului de energie pana la construirea conexiunilor creierului (ca sa nu mai vorbim de faptul ca si mama si tata au nevoie de o pauza).
In plus, stiinta a aratat ca somnul are rol esential in procesul de crestere. Cresterea este un proces complex, care necesita mai multi hormoni de stimulare a diverse evenimente biologice in sange, organe, muschi si oase. Un hormon proteic secretat de glanda pituitara numit hormonul de crestere este un actor-cheie in aceste procese.
Mai multi factori afecteaza productia acestuia, printre care alimentatia, stresul si exercitiile fizice. La copiii mici, insa, factorul cel mai important este somnul. Hormonul de crestere este eliberat pe parcursul zilei. Dar, pentru copii, perioada cea mai intensa de eliberare este la scurt timp dupa inceputul somnului profund.
De cat somn au nevoie copiii
Copii cu varsta intre doi si trei de ani au nevoie de 12 - 14 ore de somn la fiecare 24 de ore (o combinatie de aproximativ 12 ore de somn noaptea si de la o ora si jumatate la trei ore de somn de dupa-amiaza). Copiii de 4 ani au nevoie de aproximativ 11-13 ore, cu aproximativ 11 de ore somn de noapte. De mentionat ca fiecare copil are nevoile sale individuale de somn, care pot diferi de cele ale copiilor de aceeasi varsta.
In lipsa unei perioade adecvate de somn pot aparea probleme de crestere. Productia de hormoni de crestere, de asemenea, poate fi perturbata in cazul copiilor cu anumite probleme de somn, cum ar fi apneea. Copii care nu dorm suficient pot avea si alte modificari ale nivelurilor de hormoni de asemenea. Astfel, hormonii care regleaza pofta de mancare pot fi afectati determinand copilul sa manance prea mult si sa aiba o preferinta pentru carbohidrati.
Mai mul