EXEMPLU. Pe cinemagia.ro, filmul „District 9” era viu comentat încă din septembrie, deşi avea premiera în octombrie. Explicaţia: pirateria pe net. Sursa: Libertatea
Filmul „District 9”, unul dintre cele mai aşteptate producţii SF ale toamnei, a avut premiera în România pe 2 octombrie, într-o vineri. La aceeaşi dată, pe cel mai mare site de specialitate din ţară, cinemagia.ro, existau deja 34 de recomandări ale unor oameni care văzuseră filmul. Unde puteau să-l vadă? Pe calculatorul personal, piratat de pe internet.
Mai întâi pe internet
Premiera în Statele Unite a fost pe 14 august, deci cu şase săptămâni mai devreme decât în România. Timp berechet pentru tinerii români să caute filmul şi, într-adevăr, „District 9” putea fi descărcat de pe reţelele metropolitane. Pe cinemagia.ro, comentariile despre film au apărut, de asemenea, cu mult înainte de lansarea oficială. Pe 5 septembrie era înregistrat un comentariu care îi acorda filmului, nota 10.
„Un film extraordinar care are de toate şi respectă reţeta de succes”, spune printre alte, în caracterizarea filmului, Roscas. Un alt comentator al forumului cere direct informaţii de unde l-ar putea downloada. „Vă rog, cine îmi poate spune de unde pot să iau şi eu filmul ăsta”, face apel Gustinian. Şi primeşte răspunsul, un link exact de unde se poate descărca. Din cele peste 70 de comentarii pe care le are până acum District 9 pe cinemagia.ro, circa 30 se înregistraseră până în 2 octombrie, data premierei în România.
Întârzierea să fie cauza?
Efectul s-a simţit şi la încasări. În weekend lansării „District 9” a strâns 123.000 de lei, deşi managerul firmei de distribuţie spune că se aştepta la circa 300.000 de lei. „E adevărat că l-am lansat la şase săptămâni de la lansarea oficială, dar după părerea mea e un film bun şi aş fi aşteptat să aibă acelaşi