Beneluxul este nucleul unei mişcări de opoziţie la numirea fostului premier britanic în funcţia de preşedinte al Uniunii. Belgia, Olanda şi Luxemburg nu sunt dornice să ofere acest post unui politician din Marea Britanie, o ţară eurosceptică.
HospodÁrske Noviny: Rămâne opţiunea Cehiei Citiţi şi:
Tony Blair, viitorul şef al Europei?Tony Blair, un politician nonconformistT. Blair: 10 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create până în 2020Tony Blair are susţinerea guvernului britanic pentru funcţia de preşedinte al UE
După aprobarea Tratatului de la Lisabona de către irlandezi, ambasadorii UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a începe să lucreze la detaliile implementării tratatului. Belgia, Olanda şi Luxemburg au remis ţărilor membre UE o scrisoare comună în care au schiţat profilul ideal al viitorului preşedinte al Consiliului European, fără a face referire la Tony Blair, candidatul creditat cu cele mai multe şanse.
Candidatul de succes trebuie „să-şi demonstreze angajamentul european şi o viziune privind toate politicile Uniunii” se arată în document. Scrisoarea a fost descifrată de oficialii europeni ca fiind anti Blair. „Nu este un veto categoric, ci un mod politicos de a spune că nu este el cel mai bine plasat candidat”, a declarat, pentru AFP, un diplomat european.
Drumul lui Blair către primul job din UE pare îngreunat de ambivalenţa propriei sale ţări. Văzută ca având numai un picior în Europa şi celălalt afară, Marea Britanie nu e nici membră a zonei euro, nici a zonei Schengen de liberă circulaţie.
Speranţe şi aspiraţii
Opoziţia e accentuată de diferitele aspiraţii ale unor politicieni proeminenţi din Benelux. Fostul premier belgian Guy Verhofstadt nu a reuşit să obţină postul de preşedinte al Comisiei Europene în 2004, când Londra l-a considerat prea federalist şi l-a