Vasile Gliga, cunoscut pentru viorile sale celebre în întreaga lume, îmbină producţia de instrumente muzicale cu agricultura. 50 de ani
6-7 milioane euro
Producţie instrumente muzicale, agricultură, imobiliare
Mureş
Anul trecut, domeniul agricol l-a ajutat pe Gliga să compenseze creşterile salariale, însă 2009 se anunţă un an slab pentru fermieri, iar omul de afaceri mizează pe afacerile cu instrumente.
Grupul Gliga Companies a obţinut venituri de aproape şapte milioane euro în 2008, în scădere cu 17%, şi un profit de 90.000 euro, mai mic decât cel de 114.000 euro raportat în anul precedent. Totuşi, Vasile Gliga spune că afacerea este una solidă: „Merge destul de bine, iar de când am intrat în politică, se ocupă mai mult soţia şi fata cea mare”, spune proaspătul deputat PSD de Mureş.
Firma lui Gliga produce anual 40.000 instrumente muzicale, iar 98% din producţie merge la export. Îl ajută foarte mult fiul stabilit în Statele Unite, care se ocupă de comerţul cu viori pe teritoriul american.
Agricultura nu îl mai ajută
În 2000 a început să investească şi în agricultură, când a cumpărat două terenuri în Reghin. Afacerile merg însă prost în acest domeniu, din cauza subvenţiilor primite cu întârziere de la autorităţi şi a produselor importate la preţuri mai mici. „Anul ăsta producţia nu e rea, dar costurile sunt mari, preţurile la îngrăşăminte şi pesticide au crescut”, spune Vasile Gliga, nemulţumit.
În ultimii ani a decis să investească într-un proiect rezidenţial din Reghin cu 20 de case, pe care l-a construit în proporţie de 40%, dar valoarea acestuia a scăzut foarte mult: „Am făcut ofertă să vând terenul acela cu un preţ de patru ori mai mic, dar nu a vrut nimeni să-l cumpere”, mărturiseşte Gliga.
Omul de afaceri mai are împreună cu familia şi o şcoal